The Drinking Dress

Zwart met een gouden knoop, diepzee blauw met een V-hals of vuurrood met een zwart kantje.
Gelakte gepolijste hakken, een handtasje, het liefst zwart van kleur met een gouden ringketting. Geschikt voor een borrelavond of een sjeik, doch informeel bedrijfsbijeenkomst. De cocktailjurk heeft zowel veel geschikte accessoires als de vele geschikte momenten waarop het gedragen kan worden. De cocktailjurk overstijgt allang de wat ordinaire associatie die men krijgt met de naam ‘cocktailjurk’ –  de jurk die we enkel dragen op een avondje in een All-Inclusief hotel in Turkije waar de cocktails de spuitgaten uit schieten.
Nee, we kennen de cocktailjurk voornamelijk van de veelzijdigheid die het representeert, en die veelzijdigheid reikt veel verder dan de kleurloze naam doet benoemen. Iedere vrouw kan er een dragen, met flair, stijl en informaliteit. Of met formaliteit. Naar een concert op een landgoed met voorafgaande borrel, of op een midden avonds feestje met collega’s. De cocktailjurk is zelfs terug te vinden in films. De naam is relatief nieuw, en doet redelijk tekort aan de netheid die een cocktailjurk kan vertegenwoordigen. Is het daarom niet tijd voor een nieuwe naam?

In de jaren 40 gebruikte Christian Dior, toonaangevend kledingontwerper, voor het eerste de term ‘cocktailjurk’. Wellicht bent u verrast dat een sjeik en roemruchtig afstandelijk ontwerper als Mr. Dior, aankwam met deze ietwat ordinaire term.
Doch waren het al de jaren 20 waarin de Cocktailjurk zijn echte intrede deed, ware het niet dat het toen nog de eenvoudige naam ‘jurk’ droeg, of in sommige gevallen: ‘The Drinking Dress’.
De Drinking Dress werd gedragen door de ‘moderne vrouw’ die in de vroege jaren 20’ haar eerste intrede deed tot de sociale wereld binnen de cultuur. Sociale aangelegenheden waar voorheen enkel de man de boventoon had begon nu als het waren vrouwen te ‘accepteren’, en niet enkel meer als gastvrouw of bediende. Nee, de vrouw begon aanwezig te zijn op feestjes waar werd gedronken, op recepties en zelfs op borrels. De Drinking Dress vergezelde haar en deed samen met de vrouw haar intrede tot diverse feestjes en recepties. De jurk hielp de vrouw om haar verschillende sociale rollen te versterken: de gast op een feestje, de gastvrouw, de vrouw van.. of gewoon als begeerde vrijgezel. Voorheen had deze Drinking Dress een zeer duidelijke structuur. Maar in het verloop van de jaren 20 leek na de introductie de jurk het af te leggen aan de accessoires die bij de jurk gedragen werden. Bijpassen mutsen, handschoentjes, schoenen en zelfs oorbellen. De benaming Drinking Dress werd niet meer zozeer bepaalt door de afmetingen van de jurk, of de vastheid van de stof, maar meer aan de accessoires die men wel of niet zou verwachten bij het dragen van zo een jurk. Al snel werd de Drinking Dress, en later de Cocktail Dress, een veel meer omvattende term dan enkel de jurk die het voorheen omvatte. Het werd werkelijk het hele plaatje dat moest aansluiten bij de jurk, of andersom.
De populariteit van de jurk in culturele aangelegenheden leidde er dus dat de term zich uitbreidde en zich niet meer enkel beperkte tot de voorheen vastgestelde vereiste voor wat een cocktail jurk zou maken, zoals de lengte, de pasvorm en flexibiliteit. Maar wat alle cocktaildresses altijd eigen was, en dit is altijd zo gebleven, waren de prachtig opvallende kleuren die zij tentoonstelde. Fel roze, diep paars of opvallend groen. Een cocktaildress was, en is, altijd een opvallende verschijning, in wat waarschijnlijk vaak een zee is van eenzijdige zwarte pakken met grijze stopdras.

Dit was uiteraard zeker het geval in de vroegere tijden van de jaren 20’,  toen het dragen van een Drinking Dress nog was gereserveerd voor enkel vrouwen van klasse en hoge ambt. Na het catalogiseren van de Drinking Dress door Christian Dior, en vervolgens ook andere toonaangevende en populaire ontwerpers vanaf de jaren 40’, werd de jurk steeds makkelijker toegangbaar voor het algemene publiek met de iets mindere dikke portemonnee. Deze populariteit heeft daadwerkelijk zijn toename gekend tot aan hedens jaar, en hoewel een ieder kan zeggen dat cocktailjurken nu gelukkig toegankelijk zijn voor iedereen bij webwinkels zoals o.a. Dresses Only, kan er gezegd worden dat dit helaas ook de exclusieve uitstraling die een cocktailjurk voorheen altijd had heeft aangetast en hiermee is de glorie van de Drinking Dress helaas iets tenietgedaan, en behoort het toch vooral tot de jaren 20’.