Sjaals van Blauw Bloed

Steeds vaker worden sjaals niet alleen meer gedragen voor de koude winter, maar steeds meer als toevoegende accessoire voor het opfleuren van een eenvoudige outfit. Het kan zijn dat deze accessoire-sjaals erg dun zijn, simpele zijdezachte en vaak doorzichtige doeken omdat zij niet meer enkel dienen voor de verwarming van de nek tijdens de koude wintermaanden. Dit, in tegenstelling tot de dikke wollen sjaals die in veel winkels rond de winterperiode in de kasten liggen en de typische dikke 5 euro Hema sjaal met bruine en zwarte kleuren. Sjaals van voorgenoemde met bloem patronen en levendige kleuren kunnen een prachtige aanvullen zijn op een zwarte trui, jeans en laarsjes. Vaak wordt een deze sjaals gedragen in combinatie met een dikke winterjas met een hoge kraag, zodat alsnog de nek warm blijft. Het is opmerkelijk dat de zijdezachte dunne sjaal vooral in hogere kringen wordt gedragen. Ze worden gedragen door mensen van de bovenklasse, op sjieke aangelegenheden, borrels van de hoge stand en peperdure zondagsjachten op menig landgoed van een Britse Hertog en Hertogin. De sjaal is vaak te vinden bij leden van het Blauwe Bloed in zowel Engeland, Noorwegen, Finland en Nederland. Queen Elizabeth II draagt vaak van deze sjaals, zij het als een van de enkele hoogheden die de sjaal voor de gehele bedekking van het hoofd draagt.

Engelse vorstin draagt sjaal
En niet enkel de koningin van Engeland is te vinden met deze sjaal.

Nederlandse royalty met sjaaltje

Controversie
Prinses Kate van Groot-Brittanniƫ is ook verschillende keren gespot met een zijdezachte sjaal tijdens de wintermaand december. Maar de sjalen van het Britse koningshuis worden ondanks de populariteit van hoogheden Kate en Queen Elizabeth II niet altijd met bejubeling en zonder controversie ontvangen. Koningin Elizabeth ii heeft verscheidene keren zwarte ingevoerde bonten sjaals gedragen, zowel op publieke aangelegenheden alsook op intiemere bijeenkomsten die buiten plaatsvonden. Een gebeurtenis waar vele dierenactivistengroepen uiteraard niet over te spreken waren. Hoewel de druk en agressiviteit vanuit deze groepen al jaren toeneemt en dit werkelijk de populariteit van de koningin aantast, blijft de koningin ster in het dragen van deze bonte sjaals. Ze trekt zich er gewoonweg niets van aan. Elke jaar met de winter verschijnt de bonte sjaal weer tijdens een van haar publieke verschijningen.

bont kleding van Elizabeth
Haar geschiedenis van het dragen van bont is erg lang: deze bovenstaande foto stamt uit 1962, tijdens een officieel diner van verschillende staatshoofden, waarbij Queen Elizabeth II een met bont gevoerde jurk draagt.