Hoeden van de bovenste plank

Prinsjesdag 2016, het lijkt alweer oud nieuws. Maar toch is het meer dan waard om nog eens een blik te werpen op deze kakofonie van kleuren, mensen, journalisten, de koningin en vooral: hoeden.
Ja, de hoedenparade was weer in volle gang tijdens de Prinsjesdag van 2016. En daar ging het eigenlijk allemaal om.
Laten we maar beginnen met Ton Elias, de VVD-politicus die overigens in deze foto wat weg heeft van Donald Trump, wat tegelijkertijd ook het beste is wat er over deze foto valt te zeggen: niemand weet nou eigenlijk wat er aan de hand is met de hoed van Mevrouw Elias.

politicus kleding
De hoed hangt een beetje los aan elkaar. Gek genoeg kleurt het toch best prima bij de rest van de outfit

Op de Tandem
We weten dat Prinsjesdag voor de meest ingetogen, en, durven we het te zeggen, wat saaie politica een uitgelegen kans om zichzelf in carnavalskleren uit te dossen en te laten zien dat ze ook best een gekke kant hebben. Staatssecretaris Klijnsma verscheen daarom zoals alle anderen jaren op de Tandem met haar man, met een ietwat vreemd roze deksel op haar hoofd, waarvan niemand zeker wist of het nou een clownshoed betrof of stiekem toch een hoed van hoog designer-niveau.

Prijs?
De vrouw van PVV-voorman Geert Wilders houdt het dit jaar integer. Een zeer stijlvolle blauwe hoed past netjes bij de rest van haar outfit. En waar zij vorig jaar de prijs won voor best geklede vrouw, bleek deze prijsuitreiking gek genoeg dit jaar helemaal afwezig. Wellicht omdat de vrouw van Geert Wilders al vaker de prijs heeft gewonnen, en de publieke omroep het nou weleens vervelend vinden worden steeds positief over Geert Wilders te moeten rapporteren. Dus, geen prijs dit jaar, maar wel een prachtige en integere outfit, mét prachtige hoed.

koppel met gevoel voor mode
Man, man, man

Kunnen we nou eigenlijk zeggen dat de hoeden op Prinsjesdag representatief zijn voor de hoeden die onder de alledaagse Nederlander trendy en hip zijn? Eerlijk gezegd kennen we toch vooral de enigszins doorsnee -bad- en zon- lichtbruine hoed gemaakt van ingestoken garen onder het ‘normale’ volk. Niks geen extravagante hoeden, met teksten of vreemde zwarte uitsteeksels, maar gewoon een simpele vakantiehoed. Deze hoed die een ieder kent, is met bijpassende zonnebril, is wat betreft hoedenextravagantie onder de Nederlanders wel het hoogtepunt.
We kennen allemaal: ‘Zal ik dan tóch maar die leuke hoed kopen’? – die menig bezorgde huismoeder stelt aan haar familie wanneer ze als gezin samen over de plaatselijke markt banjeren en een leuke hoedenkraampje tegenkomen.

Ja, deze hoed zien we vaak op de reclames van Arke.nl, waar de vakantiehoed-dragende mevrouw een heerlijk drankje met haar man drinkt op het strand, terwijl haar kinderen een zandkasteel bouwen. Vaak is de realiteit toch anders.

‘Wat vinden jullie?’- vraagt de enigszins ongeruste vakantievrouw dan ook vaak wanneer ze het toch aangedurfd heeft de hoed eens te passen. Na de verplichte goedkeurende knikken van man en zoons, besluit ze vaak op het laatste moment het toch maar te laten voor wat het is. Toch maar veel zonnebrand smeren en een leuke zwarte zonnebril dragen.

Dat de gemiddelde politica in Den Haag toch een keer per jaar overstag gaat voor het dragen van een extreem extravagantie hoed, is misschien wel tekenend voor hoe ver politiek Den Haag afstaat van wat voor veel Nederlanders de realiteit is.
Laten we het de Tweede Kamer-leden dit toch maar vergeven. Zij zitten ten slotte bijna het gehele jaar opgesloten in een kamer waar ze vaak uren moeten luisteren naar Geert Wilders of een Mark Rutte, en zij mogen maar één keer per jaar gek doen.

Mevrouw Thieme besluit dit jaar een boodschap in haar hoed te dragen.
De hoed met de tekst ‘Man Man Man’ vertegenwoordigd de volgens haar ongelijke man-vrouw verhouding die heerst in politiek Den Haag.
Maar helaas had niemand op Prinsjesdag eigenlijk de gelegenheid om verder naar haar boodschap van ongelijkheid te luisteren.
De eerste journalisten begonnen na het horen van zacht maar snel toenemend gescheur, tegen elkaar te fluisteren. Wat hoorden ze daar in de verte? Wie scheurt daar nou met alle haast om de bocht?

Jawel. Mevrouw Klijnsma en haar man op de Tandem. Haar hoed vliegt bijna af, maar op het laatste moment weet ze die vast te grijpen. De Tandem komt tot stilstand met een luide prompte piepende rem en mevrouw Klijnsma en haar man stappen af. Het is haar weer gelukt. Niks geen extravagantie ten top en niks geen gekke hoed! Maar gewoon op de Tandem: zo normaal als de Nederlander kan zijn!